čarabaňa.cz - ofca v síti

Co posloucháš?

11. listopadu 2013  

Na jedné straně lidská potřeba sdílet své hudební objevy, na druhé zvědavost, co poslouchají ostatní: to je ve zkratce důvod existence nejrůznějších hudebně sociálních sítí. Posluchačům umožňují tyto sítě objevovat novou hudbu a sdružovat se do komunit s podobným hudebním vkusem, zatímco umělci mohou se svými fanoušky čile komunikovat a využívat virálního efektu pro šíření svých nahrávek - při snaze dostat se do širšího povědomí.

Díky zaznamenávání aktivity jednotlivých uživatelů a jejich vzájemných propojení jsou pak samotné služby schopny vydestilovat aktuální hudební žebříčky nebo doporučovat podobnou hudbu.

V dnešním článku se podíváme na několik hudebních sítí, které by mohly stát za vaši pozornost - ať už jste posluchači, umělci, nebo obojí.

Last.fm

Při hledání odpovědi na otázku v titulku většinu z vás nejspíše napadne Last.fm. Tato služba jednoduše zaznamenává historii písniček, které si uživatelé poslechli, pro což existuje zapeklitý název audioscrobbling. Mnohé přehrávače a hudební služby obsahují propojení s Last.fm již v základu, pro jiné existuje samostatný plugin. Vedle žebříčků nejposlouchanějších interpretů a skladeb za zvolené období umí služba poměrně přesně určit hudební vkus a nabídnout podobné interprety.

lastfm1

Uživatelé se sice mohou navzájem sledovat a sdružovat do skupin, nepřišlo mi ale, že by se tak dělo ve větším měřítku. Daleko zajímavější jsou dodatečné informace o intepretech, včetně hudebních ukázek, videí nebo termínů nejbližších koncertů v okolí. To funguje výborně i pro české kapely.

Last.fm mimo jiné nabízí nejrůznější radiostanice, ty jsou ale od minulého roku dostupné jen v několika málo zemích (u nás už bohužel ne).

lastfm2

MySpace

Tato sociální síť zažila již několik velkých turbulencí. Dříve spíše příležitostně využívaná nejrůznějšími umělci k propagaci vlastní tvorby, po prohraném boji s Facebookem a několika restartech se nyní MySpace profiluje jako čistě hudební síť. Snahu propojit interprety z celého světa s jejich fanoušky ovšem trochu kazí všudypřítomný důraz na US mainstream.

myspace1

Samotné prostředí služby je vyvedeno ve formě jakési horizontálně posouvatelné nástěnky. Kvůli množství obrázkových dlaždic a ovládacích prvků působí dost přeplácaně, o něco lepší zážitek poskytne možná na tabletu. Vyhledávání působí trochu jako seznamka: další uživatele můžete hledat podle nejrůznějších kritérií, například pohlaví, věku, zaměření nebo hudební preference. V jejich profilech se pak dočtete, kdo co naposledy poslouchal nebo s kým je propojený (hudebně, samozřejmě). Případně se s nimi můžete také propojit, posílat si zprávy, sdílet fotky na nástěnce, poslouchat skladby nebo jejich ukázky, vytvářet a sdílet vlastní hudební mixy ... zkrátka cokoliv si vzpomenete.

myspace2

Při poslechu jsem často narazil na pomíchané zařazení skladeb, typicky u čistě popových kousků se štítkem alternative. To samé platí pro radiostanice, jinak precizně rozdělené dle žánrů a podžánrů (např. alternative folk, progressive folk nebo folk-pop).

myspace3

Jamendo

Komunitní projekt Jamendo je naopak určen pro začínající a žánrové umělce; popové hvězdy tu najdete zřídka. Hudbu s licencí Creative commons můžete poslouchat nebo stahovat ve formátu, který si zvolíte v nastavení (MP3, Ogg vorbis). Kromě toho je v nabídce několik žánrových rádií.

jamendo1

Zatímco pro vlastní poslech je hudba nabízena zdarma, pro komerční využití kupříkladu v restauracích nebo jako podkres do videa je možné ji za mírný poplatek licencovat. Pro autory je připraveno jednoduché rozhraní, kde mohou nahrát vlastní tvorbu. Zisk z licencování se potom dělí 50/50 mezi ně a Jamendo.

Bandcamp

Bandcamp je další výborný server pro objevování méně známých interpretů. Kromě poslechu přímo na webu nabízí možnost koupit hudbu v MP3 nebo FLACu za cenu, kterou si u větší části nabídky můžete sami stanovit. V katalogu je i několik českých interpretů. Pro skutečné hledače je každý týden připraven podcast s novinkami.

Za zmínku stojí, že na podobném principu fungují i nedávno spuštěné české služby Fair price music a Vivala, byť zatím s nepoměrně chudším katalogem.

musicband1 musicband2

Magnatune

Na rozdíl od velkých služeb a sítí je Magnatune malé nezávislé kalifornské vydavatelství, které nabízí všechny své interprety k poslechu zdarma na webu a též ke stažení v mnoha formátech (MP3, OGG, FLAC, WAV, AAC) za měsíční předplatné 15$ (cca 300 Kč). Stažená hudba je bez jakékoli DRM ochrany - naopak, Magnatune nabádá uživatele, aby staženou hudbu sdíleli dál mezi své známé (v rámci nekomerčního užití).

magnatune1

Velkým plusem je pečlivě udržovaný katalog s kvalitní hudbou (cca 20 tisíc skladeb) a podrobnými popisy. Zisky z předplatného se dělí 50/50 mezi vydavatelství a umělce.

magnatune2

SoundCloud

Přestože samotný SoundCloud nemusíte nutně znát, asi už jste viděli někde na stránce vložený zvuk se symbolem oranžového mráčku. Původní idea sdílení hudby mezi umělci se rozšířila do dnešní podoby, kdy je na SoundCloudu uloženo i množství mluveného slova a dalšího audio obsahu. Jsou to vlastně takové podcasty na steroidech: pokud nějaký uživatel publikuje ve službě obsah, stačí, když jej začnete sledovat; tím se v podstatě přihlásíte k odběru jeho nahrávek. Ty můžete dle libosti nejen poslouchat, ale i hodnotit, komentovat a dále sdílet. A pokud to autor dovolí, tak stáhnout.

soundcloud1

Hudbu na SoundCloudu samozřejmě naleznete také, zejména spoustu remixů a DJ setů. Sami můžete publikovat až čtyři hodiny audia zdarma, více potom za měsíční předplatné.

soundcloud2

MixCloud

MixCloud je velice podobná, avšak zdaleka ne tak známá služba. To je trochu škoda, neboť i zde se nachází zajímavé podcasty, kupříkladu Guardian Books, Wired UK, Radio_FM nebo pravidelná show od Paula Oakenfolda. Velice oblíbený je MixCloud u DJs, neboť na rozdíl od SoundCloudu neřeší použití cizích skladeb nebo samplů v remixech.

mixcloud1

8tracks radio

Dalo by se říci, že zde je to plně ve vašich rukou. Playlisty ve službě 8tracks totiž tvoří sami uživatelé. Skladby přitom mohou vybrat na SoundCloudu, nebo nahrát z vlastního počítače. Podmínkou je pouze minimální počet osmi skladeb v playlistu a maximálně dvě od jednoho interpreta. Služba se pak sama stará o platby držitelům autorských práv podle počtu přehrání.

8tracks1

Komunitní rozměr dodávají službě všudypřítomná tlačítka pro sledování ostatních uživatelů a jejich mixtapes, lajkování, komentování a sdílení kamkoliv. Samotné přehrávání playlistů dle žánrů a tagů je buď zdarma s reklamami, nebo za půlroční předplatné 25 dolarů. Trochu může zlobit omezení počtu přeskočených skladeb v rámci playlistu, naopak potěší mobilní aplikace a podpora Sonosu a AirPlay.

Kam dál za hudbou

Muzika samozřejmě nemusí být jen pouhé audio. Co třeba videoklipy, záznamy koncertů nebo hudební recenze?

Zde je několik tipů, kam se vydat:


comments powered by Disqus

/ Podobné články /

Deezer, Google, Rdio: Hudbu prosím!

Ještě dva roky nazpátek by málokdo čekal, že se u nás vyrojí hned několik velkých služeb s nabídkou online hudby. Na rozdíl od Spojených států nebo Německa jsme přeci jen malý trh, navíc naše cesta za hudbou zpravidla začíná na Ulož.to a jemu podobných místech. V roce 2008 spuštěné i-legálně.cz (coby průkopník streamované hudby u nás) však spíše než s chybějícími zákazníky bojovalo s dinosauřími vydavatelstvími a po třech letech existence skončilo v konkurzu. Ternem se nestal ani projekt těchto vydavatelství nazvaný MusicJet.

Radio now!

Neustále drtíte knoflík radiopřijímače a skáčete mezi uřvanou Evropou, uspávacím Blaníkem, nekonečně trapným Impulsem a nervy drásajícím Radiožurnálem? Nebo už jste si taky našli rozumnější zdroje, ze kterých konzumujete hudbu? Případně znáte tajná místa, kde hudbu sami aktivně objevujete?

Herbalist: Bylinky pro Windows Phone

Miluju bylinky. Tedy léčivé rostliny, abych byl přesný. Hned zjara obrážím od traktorů rozbahněné lesní cesty, na kterých se žlutí první kvítky podbělu. Brzy nato je čas na plicníky a petrklíče z babiččiny zahrady. A na medem nasáklé pampelišky, od kterých je žluté úplně všecko. Za slunných letních dnů se toulám po mezích a sbírám do plátěné tašky mateřídoušku, jitrocel nebo lístky jahodníku. Na diviznu a heřmánek stačí zajít do předzahrádky. Poslední šípky lovím v trnitých křoviskách už za chladného podzimního větru. Kolem vánoc pak z toho všeho míchám čajové směsi - proti chřipce, bolení břicha či na dobrý spánek.

Stop-motion akční trhák

Venku prší, v televizi nic není, pastelky a knížky už omrzely, a tak se drazí potomci nudí a demolují byt. Nezbývá než zakročit a vymyslet opravdickou zábavu, jak to dělají správní geekové: natočit s dětmi stop-motion film. Ale pořádný trhák, rozumíte.