čarabaňa.cz - ofca v síti

Desktop UI: jdeme na to od lesa

12. dubna 2012

Pokud se dnes mluví o User Interface (uživatelském rozhraní), User Experience (uživatelském zážitku) nebo Usability (použitelnosti), jedná se nejčastěji o web nebo mobilní aplikace. Návrh grafického rozhraní je však potřeba (stále ještě) řešit i na desktopu, čili na klasickém PC.

Níže uvedená prezentace, kterou jsem původně vytvořil pro jeden firemní workshop, shrnuje zásady dobrého návrhu grafického rozhraní klasických desktopových aplikací. A je zcela jedno, jestli je to nějaký profláklý krabicový software, nebo drobný konfigurační tool pro pár lidí.

Ve zkratce:

  1. Dělejte aplikace takové, aby uživatelé byli šťastní
  2. Definujte vaši skupinu uživatelů
  3. Mějte na paměti to, jak uživatelé s aplikacemi pracují
  4. Navrhněte správnou informační architekturu aplikace
  5. Při návrhu grafického rozhraní vyberte a použijte správné UI patterny
  6. Udržujte konzistentní Look & Feel
  7. Myslete na přístupnost (barvy, rozlišení obrazovky apod.)
  8. Než začnete bušit kód: skicujte, navrhujte, prototypujte
  9. Pište čitelný a jednoduchý kód, žádné hackování
  10. Testujte, testujte, testujte
  11. A nezapomeňte: vždy je co zlepšovat!

/ Podobné články /

Herbalist: Bylinky pro Windows Phone

Miluju bylinky. Tedy léčivé rostliny, abych byl přesný. Hned zjara obrážím od traktorů rozbahněné lesní cesty, na kterých se žlutí první kvítky podbělu. Brzy nato je čas na plicníky a petrklíče z babiččiny zahrady. A na medem nasáklé pampelišky, od kterých je žluté úplně všecko. Za slunných letních dnů se toulám po mezích a sbírám do plátěné tašky mateřídoušku, jitrocel nebo lístky jahodníku. Na diviznu a heřmánek stačí zajít do předzahrádky. Poslední šípky lovím v trnitých křoviskách už za chladného podzimního větru. Kolem vánoc pak z toho všeho míchám čajové směsi - proti chřipce, bolení břicha či na dobrý spánek.

Web na zelené louce I.

Když jsem začal před více než rokem přemýšlet o novém webu, netušil jsem ještě, kolik různých technologií a nástrojů k tomu budu potřebovat. Samozřejmě, rozjet vlastní blog s WordPressem je otázka chvilky. To by ale bylo příliš jednoduché.

Trabi a Brouči

Říká se, že Berlín je živý a inspirativní. Po třech dnech ťapání v centru města je asi předčasné dělat nějaké závěry, nicméně jedna věc je zřejmá na první pohled: Berlín dodnes žije uplynulými lety rozdělení na východní a západní část – počínaje pestrobarevnou East Side Gallery a konče kýčovitými suvenýry Made in DDR.

POINTS Psychometry

Pro firmu POINTS Psychometry zabývající se komplexní psychologickou diagnostikou jsem vytvořil množství nejrůznějších elektronických i tištěných materiálů, zejména reportů, propagačních letáků a brožur. Pro další společnosti skupiny POINTS jsem pak navrhnul firemní a produktová loga.