čarabaňa.cz - ofca v síti

Stop-motion akční trhák

22. dubna 2013  

Venku prší, v televizi nic není, pastelky a knížky už omrzely, a tak se drazí potomci nudí a demolují byt. Nezbývá než zakročit a vymyslet opravdickou zábavu, jak to dělají správní geekové: natočit s dětmi stop-motion film. Ale pořádný trhák, rozumíte.

Žádný rozumný překlad pro stop motion jsem nenašel, v zásadě se ale jedná o klasickou animaci políčko po políčku, kterou lze nasnímat obyčejným foťákem a následně upravit na počítači. Děti asi nevydrží až do konce, určitě ale rády pomohou se scénářem, přípravou a samotnou animací.

Jak na to

Co budeme potřebovat? Základem je fotoaparát, postačí i slušnější kompakt s makro režimem, také se oplatí mít stativ. Pokud chceme i nějaké dialogy, měli bychom si obstarat mikrofon. Na stříhání můžeme použít v podstatě jakýkoli editor videa. Protože ale správný geek jede na linuxu, v další kapitole si ukážeme, jak tvořit sekvence s tučňákem.

Alternativa

Namísto stop-motion můžeme samozřejmě natočit i klasický hraný film. Děti si jistě užijí výrobu masek a kostýmů a navíc odpadá titěrná práce s animací.

Důležitý je výběr prostředí. Pokud je aspoň trochu slušné počasí, můžeme se rozložit na trávě, chodníku nebo třeba na pískovišti. Vevnitř je asi nejlepší stůl nebo koberec. Každopádně mysleme na to, že při přípravě scény a focení se budeme hodně válet po zemi. Společně s dětmi, které se budou motat okolo.

V závislosti na vymyšleném příběhu budeme potřebovat rekvizity - například lego, angličáky, plyšáky, panenky, stavebnice, leporela nebo jakékoli jiné hračky. Můžeme si také namalovat vlastní pozadí scény, které se bude k příběhu hodit.

Klapka, jedem

Není to úplně nutné, nicméně osvědčilo se mi zaznamenat příběh nejdříve na papír, ve formě jednoduchého storyboardu se zachycením jednotlivých scén a dialogů. Ratolesti mohou projevit svoji obrazotvornost a kreativitu při vymýšlení příběhu a kreslení storyboardu. Už v této fázi si nachystáme nejdůležitější rekvizity, zejména pak postavy, které budou ve filmu vystupovat.

scenar

Scénář máme a přichází nejdůležitější část - animace. Důležité jsou dobré světelné podmínky, aby fotky byly náležitě ostré. Pokud to foťák umí, můžeme ukládat širokoúhlé fotky, ušetříme si tak starosti s ořezáváním.

Samotné snímání asi netřeba dlouze popisovat: vyfotíme scénu, jemně pohneme postavami, znovu vyfotíme... V průměru stačí nasnímat okolo pěti políček za sekundu. Samozřejmě čím více snímků, tím plynulejší video, ale také více práce. Mysleme na to, že scény musí být dostatečně dlouhé, aby je divák stihl vůbec vnímat - pár statických sekund navíc určitě neuškodí. Je dobré se v tomto inspirovat animovanými večerníčky, například Jája a pája nebo A je to.

Takové to domácí stříhání

Film je nasnímaný, děti si ještě hrají se zbytky rekvizit, můžeme se tedy pustit do vytvoření videa.

Jak jsem slíbil, ukážu vám, jaké možnosti skýtá linux. Ještě donedávna byla situace dost zoufalá, dnes už můžeme bez větších problémů stříhat video například v Kdenlive, OpenShotu nebo PiTiVi. Pro pokročilejší úpravy je tu Cinelerra a také se chystá port Lightworks. Přímo pro tvorbu animovaných sekvencí existuje speciální prográmek s příznačným názvem Linux Stopmotion.

Abychom editor zbytečně netrápili velkými fotkami, upravíme si je nejprve s pomocí prográmku phatch. Nadefinujeme si operace pro zmenšení/ořez (například na HD rozlišení 1280x720), případně pro doostření, úpravu jasu, barevného podání a podobně. Poslední operací je vždy uložení do souboru. Pak už nám jen stačí spustit celý seznam akcí pro vybranou složku s obrázky.

pitivi

Jako editor videa používám PiTiVi, neboť práce s ním je velmi jednoduchá. Nejprve si nahraju všechny obrázky do knihovny a pak je přetahuji a umisťuji na časovou osu. U každého obrázku roztažením určím, jak dlouho bude zobrazen. Pomocí červené křivky nastavím hodnotu alfa kanálu (průhlednosti), čímž jednoduše docílím fade in/out efektů a prolínání scén. Program podporuje i průhledné PNG obrázky, což se hodí například pro vložení textu do videa.

Tip

Namluvte si dialogy předem (klidně nanečisto) a podle nich vkládejte obrázky. Vyhnete se tak problémům s natahováním příliš krátkých scén.

Stejným způsobem se dají vkládat zvukové stopy, přičemž křivka určuje hlasitost. A kde zvuky vezmeme? Mluvené slovo zaznamenáme v Audacity, hudební podkres ulovíme na Jamendu a ostatní ruchy například na FreeSFX.

Ještě musíme video vyrenderovat a uložit do výsledného souboru. Zde však číhají nejrůznější záludnosti: Jednak není zrovna nejjednodušší nakonfigurovat možnosti enkódování, a také ne všechny kombinace fungují. K dispozici je několik přednastavených profilů, hodně však záleží na tom, jaké kodeky máte nainstalované. U delších videí může docházet k pádu nebo zatuhnutí aplikace. V tom případě je lepší sekvenci rozdělit na více částí a hotová videa pospojovat zpět například s pomocí prográmku MP4Box. Nejen proto doporučuji projektový soubor (*.xptv) pravidelně zálohovat.

Jen pro úplnost, zde je útržek mého projektového souboru s nastavením pro export do formátu OggVorbis (1280x720):

<pitivi formatter="etree" version="0.1">
  <export-settings aencoder="vorbisenc" audiochannels="2" audiodepth="16" audiorate="44100" muxer="oggmux" render-scale="100" vencoder="theoraenc" videoheight="720" videopar-denom="1" videopar-num="1" videorate-denom="1" videorate-num="25" videowidth="1280">
    <vcodec-settings multipass-cache-file="" quality="(guint64) 63" />
    <acodec-settings quality="(float) 0.5" />
  </export-settings>
  ...

A je to

Film je tímto hotov. Teď ještě nechat jej schválit našim malým pomocníkům, případně jej hodit na youtube nebo na vimeo a poslat odkaz babičkám.

Kromě špetky počítačnické zdatnosti a dobrého námětu vyžaduje výroba stop-motion filmu i velkou dávku trpělivosti. Také to není činnost, co by se dala podnikat denně. Výsledek však určitě bude stát za to. Pokud se do tohoto dobrodružství rovněž pustíte, neváhejte se pochlubit v komentářích se svými výtvory.


comments powered by Disqus

/ Podobné články /

Trabi a Brouči

Říká se, že Berlín je živý a inspirativní. Po třech dnech ťapání v centru města je asi předčasné dělat nějaké závěry, nicméně jedna věc je zřejmá na první pohled: Berlín dodnes žije uplynulými lety rozdělení na východní a západní část – počínaje pestrobarevnou East Side Gallery a konče kýčovitými suvenýry Made in DDR.

Malý průvodce Mnichovem

Pro ty z vás, kteří ještě v Mnichově nebyli a chtějí být na návštěvu připraveni, jsem vyrobil krátkého obrazového průvodce o tom, co můžete od bavorské metropole čekat.

Tenhle rozhlas není pro mladý

Dlouho jsem nerozuměl moc tomu, proč všichni okolo nadávají na muziku v rozhlase. Potom jsem ale začal vstávat s radiobudíkem a pochopil jsem. Kolem sedmé ranní sestávala lokální nabídka z rádoby rozjařených ranních show, stokrát ohraných kolovrátků a čtyř stanic Českého rozhlasu včetně jedné regionální. Ve zkratce - zprávy, oldies, vážná hudba a dechovka. Nechával jsem to na zprávách, ať se po ránu něco dozvím. Fungovalo to vždycky do první nebo druhé písničky, pak nezbylo než přeladit. Něco bylo špatně.

Groovy: řekni prostě, co chceš

My vývojáři už jsme si na nějakou tu nesrozumitelnost v kódu za ty roky zvykli. Víme, co dělá ta která funkce, a taky nám dlouho trvalo, než jsme jim vymysleli ta dlouhá a zcela nepochopitelná jména. Rovněž jsme dřív psali mnohastránkové elaboráty s popisem rozhraní, ale teď jedeme agilně, a tak pro jistotu nepíšeme vůbec nic.